search

ТЪРСЕНЕ НА ТЪРГОВЦИ СЪС ЗНАК ЗА КАЧЕСТВО Е-НАДЕЖДЕН

photo

Как да плащаме в интернет

Пазаруването онлайн в България изкушава, все повече потребители се възползват от предимствата и удобствата на този вид търговия. Често обаче тези предимства намаляват заради възможните неудобства при заплащането на покупката.

В България съществуват различни възможни начини за заплащане на стоки и услуги в интернет. Нека разгледаме най-важните от тях.

Плащане при доставка

Този метод на разплащане е най-разпространен при покупката на стоки в интернет. Нарича се още „наложен платеж". Заплащането на поръчаните стоки става при доставката на стоката в дома или офиса на клиента, като доставчик може да е както куриерска фирма, така и служител на търговеца.

Заплащането при доставка понякога може да оскъпи продукта не само с цената на доставката, но и с цената на застраховката, която куриерските фирми изискват от търговците при разплащане с наложен платеж. Ако търговецът не покрива цената за доставка вместо клиентите си, то тогава клиентът заплаща процент от стойността на стоката (обикновено между 0,5% и 2%) за застраховка на стоката при доставка и при транспортиране на парите обратно към офиса.

И така, по правило, колкото по-скъпа е стоката, толкова по-голяма е цената за доставка на стоката, понеже застраховката се включва в нея.

Друга особеност при използване на наложен платеж е това, че в някои случаи търговецът ще се обади по телефона, даден му от клиента, за да чуе потвърждение за поръчката от клиента.

Куриерската фирма и търговецът обикновено имат договореност за изплащане на задълженията по между на определен период от време. Но това, като потребители, не ни засяга пряко. Това, което трябва да знаем е, че трябва да получим касови бележки и/или фактури за покупките и за доставката.

Този тип заплащане може да бъде обогатен с допълнителни услуги, които търговецът може да е разработил с цел улеснение на клиента:

  • проверка преди плащане и безплатно връщане на стоката на търговеца (по този начин рискът от повреда при доставката се поема изцяло от търговеца)
  • cледене на поръчката - на клиента се дава възможност да следи поръчката си с помощта на код от сайта
  • фактуриране - търговците би трябвало да дадат възможност на клиентите си въведат данните за фактуриране. Фактурата би трябвало да се изпрати редом с доставката на стоката

Едно от предимствата на наложеният платеж е, че стоката не се заплаща предварително, а при доставка.

Плащане с дебитна карта, използвайки ePay.bg

Заплащане с дебитни карти (ePay.bg приемат също и кредитни карти за разплащане към търговци) може да стане само след регистрацията на потребител в разплащателните портали и регистрация на платежно средство (карта) в потребителския си профил.

Използването на разплащателен портал е сигурно поради редица причини. Първо, всички плащания, извършвани с банкова карта минават през БОРИКА. БОРИКА е институцията, която издава дебитните карти в България и се грижи за функционирането на картовата система в страната. Извършването на разплащателни транзакции с карти през интернет се счита за доста по-сигурен метод на разплащане дори и от тегленето на пари от банкомат. При тегленето на средства от банкомат е възможно недоброжелатели да проследят картодържателя, да вземат данните на картата със специални електронни устройства и да научат ПИН кода посредством камера или тънък и незабележим слой материя, поставен над клавиатурата на банкомата.

При заплащането на битови сметки или стоки и услуги към търговци през интернет проблемът със сигурността е сведен до минимум.

За да се регистрира дебитна карта в националните оператори за онлайн разплащания не е нужно нищо друго, освен самата карта. И наличност в нея, разбира се. Предимствата за разплащането с дебитни карти е това, че веднъж регистрирана в разплащателните портали, картата ще може да се използва и за заплащане на битови сметки през интернет или със SMS.

Трябва да се има предвид, че ако се използва неправомерно банковата карта при заплащане за стока или услуга в интернет от друго лице, картодържателят има право да поиска плащането да бъде обявено за недействително, банковата сметка да бъде заверена с размера на неправомерно платените суми и те да бъдат върнати в срок от 30 дни. При неправомерни картови транзакции е нужно незабавно да се свържем с банката-издател на картата.

ePay.bg таксува потребителите с 1 лв. при регистрация на карта, но не таксуват потребителите си за плащанията, които извършват. Те печелят от таксите към търговците. Някои банки, обаче, таксуват картодържателите си с минимални суми за транзакции, извършвани през интернет.

Разплащането през eBG.bg и ePay.bg дава допълнителна сигурност и по друга причина. Търговците, които са регистрирани за приемане на плащания през операторите на интернет плащания са сигурни, понеже изискванията на операторите към търговците са високи. Само сигурни търговци, отговарящи на редица критерии могат да получават плащания от дебитни и кредитни карти.

Заплащане с кредитна карта

Плащанията с кредитни карти набират все по-голяма популярност, защото все повече хора в България имат такива. Засега, обаче, не са много българските сайтове, които приемат кредитни карти. Въпреки това тенденцията е за масово използване на кредитни карти за разплащане в интернет.

На практика този тип разплаща изглежда елементарен и сигурен. Въпреки че е наистина сигурен трябва да се изпълнят необходимите условия, за да можем да се чувстваме защитени при плащане с кредитни карти.

Първо и най-важно условие: никога да не оставяме данните на кредитната си карта на сайт, в който не сме сигурни, че използва необходимите технологии и не е сертифициран от Visa или MasterCard (например няма логото на Verified By Visa или MasterCard SecureCode).

Понякога, когато се съмняваме, че търговецът приема плащания с кредитни карти, въпреки наличнието на логото на Verified by Visa или MasterCard SecureCode, е добре да проверим дали този търговец наистина приема плащания от тези карти. Най-малкото, което можем да направим е да се обърнем към сайта на Уникредит Булбанк. В сайта на Булбанк са публикувани всички търговци в България, които имат сертификат от Visa и могат да приемат плащания с кредитни карти.

Ако искаме да направим покупка от чужд сайт, то по-добре е да проверим коя е банката в страната на търговеца, която предлага услугите на Visa или MasterCard. Банката би трябвало да е публикувала информация на сайта си за това, кои търговци приемат този тип плащания.

Заплащане на лизинг

Все повече търговци на пазара предлагат удобството на клиентите си да заплащат поръчаните стоки на лизинг. Търговците правят това по два начина:

  1. Търговецът сам финансира лизинга и поема риска, като сключи лизингов договор с клиента си на стойността на закупената стока.
  2. Търговецът препраща клиентите си към финансови институции (банкови и небанкови), които обикновено имат сключени договорни отношения с този търговец. Те заплащат стоката на търговеца, като сключват лизингов договор с клиента му.

Естествено, заплащането на лизинг отнема доста повече време за покупка, отколкото използването на другите разплащателни методи. Лизингът не е предпочитана форма на разплащане в мрежата и поради изискванията, които имат финансовите компании пред клиентите. Трябва да се знае също, че не всеки кредит бива одобряван.

Силната страна на този метод на разплащане е, че не се заплаща за стоката с налични пари. Обикновено се дава много бърз отговор за потребителските кредити (дори при някои компании до 15 минути), но има минимална сума на поръчка - 100 лв.

Заплащане чрез компания за парични преводи

В България се използват най-често Money Gram и Western Union. Цената за паричните преводи е доста висока в сравнение с другите методи на разплащане, но това не е единствената причина да се избягва разплащането с паричен превод. По-важно е, че се губи време в обикаляне по офиси на банки или обменни бюра, където извършват подобни услуги. Попълват се формуляри, изискват се документи и т.н. Паричния превод е сравнително неудобен метод на разплащане.

Компаниите за парични преводи се използват главно за плащания в чужбина.

Заплащане с банков превод

Заплащането с банков превод все повече се използва поради това, че е удобно с използването на онлайн банкиране. Почти всяка банка в България предлага на клиентите си онлайн банкиране. При изпращането на пари по банков път, обаче, трябва да се има предвид, че е нужно да уведомим търговеца за какво заплащаме и кога да бъде доставката. Обикновено търговците изискват изпращането на email съобщение с информация за превода, стоката и детайли за доставката след изпращането на парите по банка.

Банковият превод изглежда по-несигурен начин на разплащане от гледна точка на това, че търговците могат да не изпълнят поръчката, въпреки че сме заплатили за нея. Препоръчваме банковият превод да се използва за плащане само при сигурни и авторитетни търговци.

Заплащане с пощенски запис

Пощенски запис е по-малко използван метод на разплащане, поради необходимостта да се посети пощенски клон и да се попълва формуляр за запис. Таксите за този вид плащане са сравнително ниски. Например, за плащане от 50 лв. таксата е 1.06 лв.

Поради това, че не е често използван, много от търговците не предлагат този вид разплащане в интернет. Ако нямаме възможност да заплащаме с някой от другите методи, то предварително трябва да разберем дали търговецът приема пощенски записи и при какви условия.